Czajnik jest jednym z podstawowych akcesoriów kuchennych. Wybierając konkretny model, należy zwrócić uwagę nie tylko na design, typ grzałki czy moc. Istotną rolę odgrywa również tworzywo, z którego jest wykonany. Sprawdź, dlaczego.

Biorąc pod uwagę mnogość modeli, można mówić o „czajnikowym zawrocie głowy”. Producenci prześcigają się w produkcji coraz to nowszych urządzeń – tak, by spełnić oczekiwania klientów i jednocześnie zachęcić ich do zakupu. Po erze czajników plastikowych przyszła moda na modele ze stali nierdzewnej, ceramiczne, aluminiowe. Każdy z nich ma swoje wady i zalety, które należy rozpatrzeć przed podjęciem ostatecznej decyzji.

Materiał obudowy ma znaczenie

Materiał obudowy czajnika elektrycznego, podobnie jak w przypadku każdego innego sprzętu gospodarstwa domowego, ma duże znaczenie. Decyduje zarówno o aspektach wizualnych, jak i praktyczności.

  • Czajnik z tworzywa sztucznego

Wykonany z tworzywa sztucznego (plastiku) to zwykle najtańszy wariant. Jest też lekki oraz łatwy w czyszczeniu. Charakteryzuje się dość wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne oraz nienagrzewaniem się pod wpływem temperatury wody. Minusem jest natomiast dość banalny design.

  • Czajnik ze stali nierdzewnej

wykonany ze szlachetnej stali nierdzewnej czajnik jest dość ciężki. Ich przewagą nad modelami plastikowymi jest bardziej nowoczesny design, dzięki czemu znacznie lepiej wpisują się w aranżację współczesnych kuchni urządzonych w klimacie modernistycznym czy loftowym.

Wysokiej jakości obudowa jest odporna na uszkodzenia mechaniczne, np. zarysowania. Łatwo się ją czyści, aczkolwiek brak staranności może skutkować powstawaniem nieestetycznych zacieków.

Ważną cechą czajników ze stali nierdzewnej jest termoizolacja, dzięki czemu obudowa nie nagrzewa się, a jednocześnie pozwala utrzymać ciepłą wodę znacznie dłużej.

  • Czajnik aluminiowy

Dzięki aluminiowej obudowie jest znacznie lżejszy niż ten ze stali nierdzewnej. Cechuje się podobną odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Jest przy tym łatwy w czyszczeniu. Dostępny jest w szerokiej gamie kolorystycznej i ma atrakcyjny design. Dlatego świetnie sprawdzi się w przypadku kuchni urządzonych w nowoczesnym stylu.

  • Czajnik ceramiczny

to model charakteryzujący się dużym ciężarem. Jest dość odporny na uszkodzenia mechaniczne, np. zadrapania czy odpryski. Ściany obudowy nie nagrzewają się nadmiernie. Dodatkową zaletą jest łatwe czyszczenie.

Czajnik ceramiczny dostępny jest w szerokiej gamie modeli. Wśród nich można znaleźć zarówno klasyczne, jak i nowoczesne kształty.

Jeżeli chcesz wybrać czajnik, zwróć uwagę na rodzaj obudowy. Zastosowany materiał wpływa bowiem nie tylko na wygląd, ale również praktyczność użytkowania.