Gotowanie to czynność, którą codziennie wykonuje miliony Polaków. Żaden z nich nie wyobraża sobie tego bez dobrego noża lub odpornego na nawet najwyższą temperaturę garnka. I choć użyteczność tych akcesoriów jest niezaprzeczalna to z roku na rok na rynku pojawiają się nowe gadżety, które także mogą okazać się bardzo przydatne. Poniżej lista dodatków, które warto mieć w swojej kuchni.

Wyciskarka wolnoobrotowa

Wyciskarki wolnoobrotowa, np. z serii Healthy Line marki Botti, to hit ostatnich kilku sezonów. Do czego to urządzenie może przydać się w kuchni? Głównie do przyrządzania przepysznych owocowo-warzywnych soków. Otrzymywane w ten sposób napoje są bardzo gęste, bogate w miąższ składników, z których zostały stworzone, przez co mogą także pełnić rolę drugiego śniadania lub podwieczorku. Wyciskarki wolnoobrotowe świetnie nadają się do przygotowywania smoothie – kremowych napojów, które zalecane są przez dietetyków. To urządzenie na pewno powinno znaleźć się w kuchni każdego sympatyka zdrowego odżywiania i sportu. Jakich wyciskarek szukać? Sprawdzą się te posiadające moc 250 W oraz zawierające siatkę filtrującą. Kluczowe znaczenie będzie miała także pojemność – 1000 ml to minimum.

Czajnik elektryczny z termometrem

Podgrzewanie wody na gazie to już przeżytek. Od co najmniej dwóch dekad dużą popularnością cieszą się czajniki elektryczne. Ich zaletą jest przede wszystkim to, że gwarantują szybkie zagotowanie wody. Właśnie szukasz nowego czajnika? W sklepach takich jak https://zasmakujradosci.pl dostępne są czajniki elektryczne z termometrem. Dlaczego warto w nie zainwestować? Plusów jest co najmniej kilka, ale największy to to, że bez problemu można ustawić preferowaną temperaturę gotowania. Powinno to zainteresować smakoszy kawy i herbaty, bo ta pierwsza zdecydowanie lepiej smakuje zalana wodą o temperaturze 95°C. Z kolei herbata, np. ta biała potrzebuje tylko 80°C. Oprócz tego czajniki elektryczne z termostatem posiadają szereg zabezpieczeń, m.in. opcję automatycznego wyłączania się po zagotowaniu.

Szklane opakowania na żywność

W Twoim domu dominują plastikowe pojemniki do przechowywania żywności? Najwyższy czas pomyśleć o pojemnikach wykonanych ze szkła hartowanego. Po pierwsze, są one w pełni ekologiczne. Nie dość, że można ich używać przez dłuższy czas to jeszcze szkło ulega późnej przetworzeniu. Po drugie, pojemniki szklane są dużo trwalsze i całkowicie bezpieczne dla zdrowia. W końcu ten surowiec nie wchodzi w reakcje chemiczne z żywnością i jest dużo lepszą ochroną przed bakteriami niż chociażby plastik. Po trzecie, są w większości przezroczyste, dlatego mogą też pełnić funkcję miseczek, np. na małych przyjęciach.