Fot. Weber-Stephen Polska

Nowoczesne grille gazowe to nie proste ruszty, pozwalające przypiec kiełbaski – to raczej mobilne kuchnie ogrodowe. Gdy dopisuje pogoda można z nich korzystać codziennie. Ich największe atuty to krótki czas rozpalania, łatwa obsługa i duża trwałość. Nic dziwnego, że zaczynają podbijać serca polskich fanów grillowania.

Grille klasy Premium

Fot. Weber-Stephen Polska

Dla osób, które grillują często i długo, grill węglowy przestaje być narzędziem wystarczającym. Jeśli zapraszamy większe grono znajomych i chcemy możliwie sprawnie przyrządzić dla nich posiłek na grillu, potrzebujemy sprzętu, który jest nastawiony przede wszystkim na wydajność i skuteczność działania. Pamiętajmy, że właściwie przygotowanie potrawy na grillu jest uzależnione od zakresu panowania nad temperaturą, zatem najskuteczniejszy pod tym względem jest grill gazowy.

Bezpieczeństwo przede wszystkim

W przypadku grilli gazowych musimy upewnić się, czy sprzęt, który posiadamy jest przeznaczony na polski rynek. Jest to szczególnie istotne ze względu na podłączenie butli z gazem. W Polsce wykorzystywany jest gaz LPG propan-butan o ciśnieniu 37 mbar i tylko grille przystosowane do tych parametrów możemy podłączyć do polskich butli.

Te elementy grilla, które mają styczność z gazem powinny być montowane i testowane fabrycznie. Jedyną rolę jaką producent powinien przeznaczyć kupującemu, to podłączenie grilla do butli lub specjalnych naboi z gazem. Jest to czynność pozbawiona jakiegokolwiek ryzyka – mówi Wiktor Wencel, Dyrektor Generalny Weber-Stephen Polska, dystrybutora najpopularniejszych na świecie amerykańskich grilli ogrodowych.

Grille klasy Premium

Fot. Weber-Stephen Polska

Proste w obsłudze

Grille klasy Premium

Grill gazowy Weber SPIRIT E 320 Premium. Fot. Weber-Stephen Polska

Rozpalenie grilla gazowego jest niezwykle łatwe. Właściwie niczym się to nie różni od włączenia klasycznej kuchenki gazowej. W tym przypadku musimy jednak pamiętać o kilku dodatkowych czynnościach. Przede wszystkim zanim odpalimy grilla powinniśmy otworzyć jego pokrywę, by uniknąć nagromadzenia się pod nią gazu. Następnie odkręcamy zawór butli i odczekujemy chwilę, by gaz zdołał wypełnić przewody. Zapalamy wszystkie palniki, zamykamy pokrywę i czekamy ok. 5 minut na nagrzanie rusztu.

Weber SPIRIT E 320 Premium

 

To grill gazowy przyszłej generacji. Charakteryzuje się nowoczesnym designem, zoptymalizowaną wydajnością grzejną i dużą objętością. Model ten będzie dobrze służył przez długie lata. Grill ma 3 oddzielnie regulowane, bezstopniowe palniki, które umożliwiają wykorzystanie go jako piekarnika lub kuchni ogrodowej z termoobiegiem. Trwale zamocowane, boczne  blaty robocze oferują dużą powierzchnię do przyrządzania potraw. Ukryty w bocznej półce dodatkowy palnik do gotowania pozwala na przygotowanie sosów podczas grillowania. Grill ma 10 letnią gwarancję. Cena – 3599 zł.

 

Artykuły pokrewne:

Zasady zdrowego grillowania

Grillowanie na grillach gazowych

Grillowanie po wegetariańsku