Przymierzając się do otwarcia swojej własnej restauracji, trzeba pamiętać, że pierwszym ważnym krokiem jest stworzenie odpowiedniego projektu. Przemyślanie urządzone wnętrza stworzą przyjazną atmosferę dla klientów, poza tym pomieszczenia muszą cechować się przestronnością i unikalnym wystrojem. Oto kilka propozycji, na które warto zwrócić uwagę podczas tworzenia projektu restauracji.

Otwarta kuchnia
Obecnie społeczeństwo zwracać uwagę nie tylko na estetykę przygotowanych dań, ale również procesu, w jakim posiłki są przygotowywane. Każda dobra restauracja charakteryzuje się wysokim standardem, jeśli chodzi o wystrój, czy dbałość o higienę. Otwarta kuchnia to dobry pomysł, jeśli zależy aby restauracja wyglądały niestandardowo, a klienci mogli być świadkiem jak na ich oczach przygotowywane są posiłki.

Zielony kolor wnętrz
Soczysta, żywa zieleń zawsze ożywi i ociepli wnętrza. Sprawi, że restauracja stanie się przytulną oazą i pozytywnie wpłynie na nastroje gości. Warto postawić na różnego rodzaju zielone instalacje we wnętrzach lokalu. Z dodatkiem ciekawie prezentujących się donic, takie pomieszczenia będą świetnym tłem do promujących zdjęć na Instagramie lub Facebooku. Kompozycje roślinne zwracają uwagę i robią efekt „wow”.

Odpowiedni motyw
Motyw to element, który sprawia najwięcej trudności podczas projektowania wnętrz restauracji. Wraz ze zmieniającą się modą i trendami zmieniają się również motywy. Kilka lat temu popularny był klimat retro, obecnie zaś industrialny. Koszt przeobrażenia wnętrz restauracji to wydanie (lekką ręką) kilkadziesiąt tysięcy polskich złotych. Dlatego unikalny wystrój wnętrz jest najlepszym pomysłem. Postaw na praktyczne, ale wdzięczne kolory, tekstylia, faktury oraz dodatki. To właśnie one stworzą jedną i harmonijną całość, dzięki czemu Twoja restauracja będzie prezentowała się perfekcyjnie niezależnie od kapryśnych trendów.

Dynamiczny regał
Dobry projekt restauracji nie musi być wcale nudny. Jeśli zależy ci na oryginalnych i ciekawych dodatkach ściennych, świetnie sprawdzi się dynamiczny regał. Prosty rytm regularnych półek przełam ukośnymi płytami, które układają się w zygzak. Pomoże to w stworzeniu dynamicznej przestrzeni oraz nada ciekawego elementu aranżacji. Taki regał można zapełnić luksusowymi butelkami smacznego wina albo włoskiej oliwy z oliwek. Pomysłów jest wiele, a wszystko zależy od Twojego gustu.

Galeria Sztuki
Od dłuższego czasu restauracje to już nie tylko miejsce, gdzie można uraczyć swoje kubki smakowe, ale również zmysł wzroku. Dlatego ciekawym pomysłem jest przeznaczenie mniejszego lub większego miejsca w lokalu na obrazy. Dobrze dobrane kolorystycznie oraz tematycznie dzieła stworzą ciekawy, wizualny efekt i przełamią monotonię wnętrz.

Drewno
Naturalne materiały wszyscy lubią i doceniają. Oryginalnym pomysłem jest stworzenie ściany działkowej, która będzie służyć do przechowywania drewna do kominka. Regał sięgający od podłogi do sufitu świetnie sprawdzi się do rozdzielenia dwóch pomieszczeń, a wypełniony drwami nada ciekawej aranżacji. Takie rozwiązanie pełni funkcje nie tylko dekoracyjne, ale również praktyczne!

Mniej znaczy lepiej!
Jak to w codziennym życiu bywa, tak samo podczas tworzenia projektu restauracji dobrze jest podchodzić umiarkowanie, jeśli chodzi o ilość elementów dekoracyjnych. Ważna jest jakość, a nie ilość, bo to tak naprawdę podkreśli kunszt i zostanie doceniony przez klientów. Dodatkowo patrząc ze strony praktycznej, mniej bibelotów pomoże w stworzeniu harmonijnego wnętrza oraz maksymalnym utrzymaniu czystości na sali.

Podsumowując
Tworząc projekt wnętrz restauracji, trzeba mieć na uwadze fakt, że żyjemy w dobie wszechobecnych social mediów. Dlatego wnętrza lokalu gastronomicznego powinny być zaprojektowane tak, aby nie tylko miło się w nich przebywało, ale jednocześnie zachowana została gustowna prezencja. W tej kwestii warto zaufać specjalistom ze Studio Loko, którzy dzięki swojej wiedzy, doświadczeniu oraz umiejętnością stworzą elegancki, estetyczny i uniwersalny projekt restauracji.