Artykuł sponsorowany

Dynia to niskokaloryczne, lekkostrawne warzywo, które chętnie uprawiane jest w Polsce. Jednocześnie jest to warzywo pełne witamin i minerałów, zawiera także karotenoidy i błonnik pokarmowy. Nawożenie dyni to kluczowy element pielęgnacji tej popularnej rośliny ogrodowej, co zapewnia bogate plony, zdrowy wzrost i wyższą odporność. Aby osiągnąć optymalne rezultaty, ważne jest zrozumienie, jakim produktem i kiedy nawozić dynię.

Jakie warunki są niezbędne, aby uprawiać dynię?

Dynia jest rośliną, która ceni sobie żyzne, dobrze przepuszczalne gleby. Przed sadzeniem dyni zaleca się przygotowanie gleby przez dodanie organicznych nawozów??, takich jak obornik lub kompost, aby zwiększyć jej żyzność i zdolność do zatrzymywania wilgoci. Dodatkowo należy sprawdzić odczyn gleby i dostosować go do potrzeb rośliny, jeśli jest to konieczne. Dynia najlepiej “czuje się” w glebie o pH zbliżonym do 6,5-7,0. Samą roślinę należy chronić przed przymrozkami i silnym wiatrem, dlatego dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie agrowłókniny lub sadzenie dyni pod osłonami. Ponadto negatywny wpływ na plony może mieć sadzenie w miejscu, gdzie wcześniej znajdowała się uprawa innych roślin dyniowatych.

Nawożenie dyni w praktyce

Podstawą uprawy dyni jest przygotowanie gleby. Dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po obornik lub kompost jeszcze jesienią i wymieszanie go z podłożem, w którym na wiosnę będzie sadzona dynia. Warzywo to wymaga żyznej gleby, a sadzić je należy w słonecznym miejscu, gdyż jest to roślina ciepłolubna.

Wykorzystując Florovit nawóz do ogórków i innych roślin dyniowatych podczas dalszych prac mamy pewność, że dostarczamy roślinie niezbędne składniki odżywcze. Wspomniany produkt stosuje się od kwietnia do września – zbiory natomiast przypadają od końca sierpnia do października. Sam nawóz zawiera dolomit, dzięki czemu działa odkwaszająco na glebę (dynia nie jest kwasolubna), co wpływa na lepsze przyswajanie składników pokarmowych. Ponadto nawóz mineralny Florovit można stosować do dyń uprawianych zarówno w gruncie, jak i pod osłonami.

W składzie nawozu znajdziemy przede wszystkim azot, który wspiera wzrost rośliny, a także potas i fosfor, które odpowiadają za wzmacnianie odporności rośliny na skrajne temperatury i choroby oraz poprawiają wybarwienie. Ponadto w składzie produktu znajdziemy magnez, bor, miedź i molibden.

Zadaniem wspomnianego nawozu jest zapewnienie prawidłowego wzrostu i plonowania, a także zwiększenie odporności dyni. Sam nawóz należy stosować w sezonie wegetacyjnym 2-3-krotnie w odstępach 3-4 tygodniowych. Przenawożenie warzywa może sprawić, iż pozyska ona za dużo azotu, co azotu może prowadzić do nadmiernego wzrostu liści kosztem samej dyni, dlatego zaleca się zachowanie umiaru.

Pielęgnacja

Gdy dynia ma już zapewnione składniki odżywcze, warto zwrócić uwagę na to, jak się rozwija i reagować na niektóre zmiany. Jednym z takich działań jest cięcie, które warto wykonać w drugiej połowie czerwca i przyciąć w okolicy 5 liścia w celu lepszego rozkrzewiania się roślin. Najlepiej wykonać to podczas słonecznego dnia, aby nie narażać rośliny na choroby grzybowe. W sierpniu natomiast warto przyciąć pędy za ostatnim owocem i usunąć pędy, które nie owocują, co pomoże we wzroście i dojrzewaniu owoców. Dynię poza tym należy podlewać mniej więcej raz w tygodniu, zwracając przy tym szczególną uwagę, aby nie przesadzić, gdyż może to doprowadzić do gnicia korzeni. Przy upalnej pogodzie należy zwiększyć częstotliwość podlewania.