Artykuł sponsorowany

Blender to urządzenie niezbędne w każdej kuchni. Jednak nie zawsze wiemy, na co zwrócić uwagę, kupując blender i jaki model najlepiej sprawdzi się w naszej kuchni. Kiedy wybrać blender kielichowy, a kiedy ręczny?

Wybór odpowiedniego blendera jest niezwykle ważny, aby zapewnić sobie wygodę i efektywność podczas przygotowywania posiłków. Wśród rodzajów blenderów dostępnych na rynku najpopularniejsze są blendery kielichowe oraz blendery ręczne. Kiedy się sprawdzą?

Jak działa blender kielichowy?

Blender kielichowy to klasyczny model blendera, który składa się z podstawy z silnikiem oraz oddzielnego kielicha z ostrzami. Blendery kielichowe zwykle mają większą moc niż blendery ręczne, co pozwala na łatwiejsze rozdrabnianie i mieszanie nawet twardych składników, takich jak lód czy orzechy. W przypadku twardych składników najlepiej sprawdzają się blendery wysokoobrotowe. Kruszenie lodu, przygotowywanie koktajli, miksowanie zup, wyciskanie soku – wykonanie kielicha i konstrukcja blendera pozwalają na szybkie przygotowywanie posiłków. Pojemność kielicha jest zwykle wystarczająca, aby przygotować większą ilość potrawy. Dzięki solidnej podstawie blender kielichowy jest stabilny podczas pracy, co zmniejsza ryzyko wylewania się zawartości. Na uwagę zasługuje też blender próżniowy. Miksowanie próżniowe pozwala na usunięcie powietrza z miksowanych składników, dzięki czemu produkt dłużej pozostaje świeży.

Kiedy sprawdzi się blender ręczny?

Blender ręczny składa się z głowicy z silnikiem i wymienną końcówką z ostrzami. Jest to przenośny blender, który nie zajmuje dużo miejsca podczas przechowywania. Dzięki możliwości bezpośredniego umieszczenia ostrza w naczyniu z jedzeniem blender ręczny zapewnia większą kontrolę nad procesem mieszania i ubijania. Wymienna końcówka blendera ręcznego jest zwykle łatwa do czyszczenia. Blender ręczny umożliwia miksowanie produktów znajdujących zarówno się w dołączonym do zestawu pojemniku, jak i w dowolnej misce kuchennej. Jest to więc praktyczne urządzenie, które sprawdza się w różnych sytuacjach. Idealnie nadaje się do miksowania miękkich składników, na przykład koktajlu bananowego czy zupy.

Dobry blender kielichowy czy ręczny – który lepiej się sprawdzi?

Ostateczny wybór pomiędzy blenderem kielichowym a ręcznym zależy głównie od indywidualnych potrzeb i preferencji kulinarnych. Jeśli zależy nam na mocy i możliwościach oraz blendowaniu twardych składników, blender kielichowy może być lepszym wyborem. Jeśli natomiast cenimy sobie mobilność, precyzję i łatwość przechowywania oraz czyszczenia, blender ręczny będzie idealny. Warto też sprawdzić dodatkowe funkcje i parametry techniczne konkretnego modelu, aby wybrać ten, który najlepiej spełnia nasze oczekiwania. Zarówno blender kielichowy, jak i ręczny może znacznie ułatwić codzienne przygotowywanie posiłków.