Fot. Fotolia
W naszym kraju stale rośnie grupa zwolenników samodzielnego wędzenia wędlin, mięs, ryb, a nawet serów. Nie wszyscy mają jednak odwagę, by podjąć się samodzielnej budowy pierwszej wędzarni. Doskonałą propozycją dla tych osób są wędzarnie firmy Borniak.
Wędzarnia elektryczna
Borniak UW-70 to idealne rozwiązanie do stosowania w domowych warunkach. To nowy model wędzarni z drzwiami otwieranymi na zawiasach i uszczelką poprawiającą szczelność komory. Wędzarnia ta pozwala w łatwy sposób uwędzić zdrowe i naturalne przysmaki: szynki, kiełbaski, ryby oraz sery.
Dzięki optymalnemu połączeniu wszystkich elementów, uzyskiwane w procesie wędzenia wyroby charakteryzują się trwałym smakiem, zapachem i barwą. Ingerencja z zewnątrz ogranicza się do uzupełniania wkładu w postaci zrębków wędzarniczych. Jeden zasyp wystarcza nawet na 8 godzin wytwarzania czystego, ciągłego dymu. Koszt jednej godziny spalania zrębek to około 30 gr.
Urządzenie zostało zaprojektowane z myślą o użytkownikach, których potrzeby nie wymagają używania wędzarni o większych gabarytach. Model UW-70 pozwala na jednoczesne wędzenie do 10 kg produktów.
Do wykonania obudowy wykorzystana została blacha alucynk, odporna na niekorzystne oddziaływanie warunków zewnętrznych. Wnętrze wykonane zostało z materiałów dostosowanych do kontaktu z żywnością. Wykorzystanie pianki poliuretanowej zapewnia właściwą izolację, a tym samym optymalną temperaturę wędzenia. Tą reguluje 500 W grzałka, za pomocą termostatu. Charakterystykę wykonania wędzarni dopełniają szczelne drzwiczki, kominek umożliwiający regulację ciągu powietrza oraz pojemnik na popiół. Sercem maszyny jest oczywiście generator dymu, będący gwarantem udanego wędzenia.
Dane techniczne: napięcie znamionowe – 230 V, moc grzałki – 500 W, bezpiecznik – 3,15 A, pojemność komory – 70 l, ciężar – 16 kg, wymiary – 440 x 355 x 825 mm.
Cena – 1380 zł.
Wędzarnia kompletna Borniak UW-150 to propozycja dla użytkowników o nieco większych potrzebach, np. firm cateringowych, gospodarstw agroturystycznych. Jednorazowo można w niej wędzić do 20 kg produktów.
Do wykonania obudowy użyto blachy alucynk, odpornej na niekorzystne oddziaływanie warunków zewnętrznych. Z kolei wnętrze wykonane zostało z materiałów dostosowanych do kontaktu z żywnością. Wykorzystanie pianki poliuretanowej zapewnia właściwą izolację, a tym samym optymalną temperaturę wędzenia. Tą reguluje za pomocą termostatu dwustopniowa grzałka o łącznej mocy 1400 W. Wędzarnia ma szczelne drzwiczki, kominek oraz pojemnik na popiół. Sercem maszyny jest oczywiście generator dymu, będący gwarantem równomiernej jego dystrybucji.
Panel sterowniczy jest wyposażony w przełącznik, dzięki któremu można łatwo regulować moc grzałki. Standardowe wędzenie przeprowadzamy na połowie mocy grzałki to znaczy 700 W. W przypadku niskich temperatur oraz pełnego wypełnienia wędzarni należy przełączyć na 1400 W, pozwoli nam to na szybkie uzyskanie odpowiedniej temperatury.
Dane techniczne: napięcie znamionowe – 230 V, moc grzałki – 1400 W, bezpiecznik – 8 A, pojemność komory – 150 l, ciężar – 20 kg, wymiary – 530 x 475 x 995 mm.
Cena – 2000 zł.
Artykuły pokrewne: