Częste przygotowywanie różnorodnych potraw w piekarniku oznacza większe koszty energii elektrycznej – oczywiście, w przypadku piekarników elektrycznych, ponieważ to one są najpopularniejsze i najbardziej polecane. Można jednak obniżyć te wydatki. Jak to zrobić?

Sprawdź klasę energetyczną

Przede wszystkim pobór energii przez piekarnik elektryczny jest zależny od jego efektywności, co określa klasa energetyczna. Zatem najlepiej decydować się na taki model, który będzie miał wysoką klasę energetyczną, co najmniej A, a najlepiej A+, A++ i wyżej. Mało wydajny piekarnik o niskiej klasie energetycznej nie dość, ze będzie się długo nagrzewał, to jeszcze dodatkowo będzie długo piekł potrawy i w związku z tym pobierał dużo energii.

Dużo funkcji to plus

Warto też wspomnieć, że energooszczędny piekarnik powinien posiadać szeroką gamę funkcji do wyboru – wtedy będzie można wybrać działanie grzałek z góry i z dołu lub tylko z góry albo z dołu, przyda się również termoobieg, który powoduje, że ciepło równomiernie rozprowadzane jest po wnętrzu piekarnika, a tym samym potrawy przygotowują się szybciej i są równo przypieczone. Jeżeli lubisz przysmaki z grilla, warto też zdecydować się na model piekarnika z taką funkcją.

A może jednak piekarnik gazowy?

Oczywiście, jednym ze sposobów obniżenia rachunków za energię będzie tania kuchnia gazowa wyposażona również w piekarnik gazowy – w tym przypadku nie trzeba obawiać się o wzrost kosztów energii, niemniej jednak piekarniki gazowe nie zawsze są rekomendowane. Dlaczego? Ponieważ długo się nagrzewają i mogą nierównomiernie piec potrawy. Również problemem jest ustalenie ich właściwej temperatury. Dlatego jeżeli zależy ci na bezproblemowym pieczeniu ciast czy mięs, w takim przypadku najlepszym wyborem będzie kuchnia z piekarnikiem elektrycznym.

Zatem jeżeli chcesz zmniejszyć swoje rachunki za energię elektryczną przy używaniu piekarnika, wybieraj modele energooszczędne – dzięki nim możesz cieszyć się pysznymi daniami bez dużych wydatków na drogi obecnie prąd!