1. Fot. Scoobymoo, źródło i licencja pod artykułem
Drewno to trwały, higieniczny i estetyczny materiał. Niestety prócz wielu zalet, ma też kilka istotnych wad… Jedną z nich jest błyskawiczna absorpcja zapachów i kolorów. Co więcej, przykre wonie (np. czosnku, cebuli, detergentu) oraz nieestetyczne przebarwienia (np. po burakach czy curry) pozostają w drewnie na zawsze. Podpowiadamy, jak skutecznie czyścić i właściwie konserwować drewniane przyrządy kuchenne.
Magdalena Prokop-Duchnowska
Ponieważ drewniane przyrządy wykazują tendencję do pęcznienia, ciemnienia i pochłaniania ostrych chemikaliów, nie wolno czyścić ich w zmywarce. Jak zatem pielęgnować drewniane łyżki, młotki, chochle, łopatki czy deski do krojenia?
- Najpierw należy wyszorować je solą lub sodą oczyszczoną. Ziarnista faktura tych produktów doskonale upora się z powierzchownymi plamami i zaschniętymi resztkami jedzenia.
- Tak przygotowane przyrządy można przetrzeć gąbką z niewielką ilością łagodnego płynu do mycia naczyń. Jeśli chcemy zredukować ilość chemicznych detergentów do minimum, do czyszczenia łyżki lub deski zastosujmy ekologiczny roztwór octu i sody oczyszczonej. Oba produkty mają właściwości dezynfekujące.
- Po dokładnym opłukaniu drewna letnią wodą, nacieramy je sokiem z cytryny. Zabieg ten pomoże pozbyć się przykrych zapachów i nieestetycznych przebarwień.
- Dla wzmocnienia efektu, wilgotne przyrządy posypujemy obficie solą, po czym zostawimy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Sól bowiem nie tylko dezynfekuje i usuwa niepożądane zapachy, ale również rozjaśnia i wysusza drewno. Sól z przyrządów zmywamy lub strzepujemy.
- Jeśli łyżki i deski nie są pokryte warstwą lakieru, na koniec warto zakonserwować je smarując olejem lub oliwą z oliwek. Oleiste ciecze wsiąkają w drewno, chroniąc je przed szkodliwym działaniem wody i detergentów.
Uwaga! Wybierając przyrząd kuchenny zwróćmy uwagę na rodzaj drewna, z jakiego został wykonany. Im twardsze drewno, tym solidniej i bardziej komfortowo się z niego korzysta. Unikajmy więc łyżek i desek do krojenia wykonanych z miękkiej brzozy, sosny, topoli czy olchy. Znacznie dłużej posłużą nam przyrządy sporządzone z twardego dębu, buku, jesionu, hebanu, kokosu czy gwajaku.
Fotografie – źródła i licencje
1. Fot. Scoobymoo, źródło: https://www.flickr.com/photos/scoobymoo/9977846064/
licencja: CC BY-ND 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/)
2. Fot. HighwaysAgency, źródło: https://www.flickr.com/photos/highwaysagency/6010923425/
licencja: CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)