Grillowana papryka nadziewana kuskusem, pieczarkami i żółtym serem Podlaskim (MSM Mońki). fot. Fotolia

Mówiąc o grillu z reguły myślimy o soczystej karkówce, tłustych kiełbasach, czy przepysznych żeberkach. Zapominamy o warzywach, pieczywie, nie mówiąc już o owocach, czy serze. Tymczasem wymienione produkty świetnie nadają się na grilla i mogą być nie tylko idealnym uzupełnieniem dań głównych, lecz także z powodzeniem je zastępować.

Jacek Leszczyński

Grillowanie po wegatariańsku

Roladki z cukinii i fety. Fot. Fotolia/Tarsmak

Niektórzy, z racji swoich przekonań lub upodobań kulinarnych, unikają wysokokalorycznych potraw, a takimi są z pewnością np. tłuste dania mięsne z wieprzowiny, które królują na polskich stołach. Ponadto wiele badań wykazuje, że długie i nieumiejętne grillowanie mięsa doprowadza do powstania szeregu toksycznych związków chemicznych, szkodzących zdrowiu. Nie znaczy to, że mięso jest złe, ale nieumiejętne przygotowanie potraw na jego bazie może skutkować mniejszymi, bądź większymi dolegliwościami. Tymczasem warzywa i owoce, które nie wymagają długiej obróbki termicznej, zawierają duże ilości witamin oraz antyoksydantów, pomagają zatem walczyć ze zbyt dużą ilością wolnych rodników, powstałych w czasie grillowania tłustych mięs i są dość proste w przygotowaniu.

Jak przygotowywać i piec potrawy wegetariańskie

Potrawy wegetariańskie są często łatwiejsze w przygotowaniu i wymagają krótszej obróbki termicznej. Paradoksalnie wymagają większej uwagi, gdyż warzywa i owoce łatwo przypalić, a pieczony ser może się zwyczajnie rozpłynąć. Dlatego po ułożeniu tych produktów na ruszcie, trzeba je bacznie obserwować. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze produkty, które można z powodzeniem grillować zamiast mięsa:

  • Pieczywo 

Świetnie nadaje się jako dodatek do sałatek, ale także jako oddzielne danie, np. bułki faszerowane warzywami. Pieczywo wychodzi najlepiej z dodatkami aromatycznych ziół, takich jak: oregano, świeża kolendra, a podane z masłem czosnkowym stanowi świetny dodatek do mięs.

  • Grillowanie po wegetariańsku

    Grillowane warzywa i owoce. Fot. Kikkoman

    Warzywa

Na grillu świetnie sprawdzą się takie warzywa jak: szparagi, cukinia, bakłażan, cebula, pomidor, papryka, kukurydza czy ziemniaki. Trzeba jednak pamiętać, że warzywa zawierające skrobię, powinny zostać wcześniej zblanszowane. Jest to ważne z tego względu, że w wyniku pieczenia może dojść do wydzielania się szkodliwego akrylamidu. Ponadto warzywa łatwo przypalić, dlatego przed wrzuceniem ich na ruszt radzimy posmarować je roślinnym tłuszczem, np. oliwą z oliwek.

  • Owoce

Owoce z grilla smakują niesamowicie, czego najlepszym przykładem jest grillowany banan przyprawiony cynamonem i podany wraz z zimnymi lodami. W połączeniu z miodem sprawdzą się brzoskwinie, ananasy, czy truskawki oraz jabłka i gruszki z cynamonem. Owoce grillujemy najkrócej.

  • Sery

Sery typu camembert najlepiej owijać w folię aluminiową i dopiero kłaść na grill, góralski oscypek można ułożyć bezpośrednio na ruszcie, a żółte sery radzimy podawać w panierce przygotowanej z jajka, bułki tartej i mąki.

Grillowanie po wegetariańsku

Grillowana cukinia z czosnkiem i serem żółtym Gouda (MSM Mońki). Fot. Fotolia

Wyjątkowe propozycje na grilla

Jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę i znajomych, polecamy poniższe przepisy:

 

Grillowane bakłażany z serem typu feta

Składniki na cztery porcje:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 250 g sera typu feta
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • papryczka chili
  • cytryna
  • przyprawy: bazylia, oregano, sól oraz pieprz

Przygotowanie

  • Umytego bakłażana kroimy wzdłuż na plastry o grubości około pół centymetra i smarujemy oliwą z oliwek.
  • Z papryczki chili wyciągamy wszystkie pestki i kroimy ją na cienkie paski.
  • Następnie plastry bakłażana kładziemy na rozgrzany ruszt i grillujemy do momentu, aż będą miękkie. Zdejmujemy warzywo z rusztu, a do jego wnętrza kładziemy  kawałki sera feta i papryczki, a następnie całość posypujemy przyprawami i ziołami.
  • Zawinięte w rulony plastry spinamy wykałaczkami, smarujemy oliwą i całość kładziemy na krótki czas na ruszcie.

 

Grillowana kukurydza z cukinią i parmezanem

Składniki na cztery porcje:

  • 4 duże kolby kukurydzy
  • 1 cukinia
  • 200 g sera typu parmezan
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: bazylia, sól, pieprz

Przygotowanie

  • Przed pieczeniem kukurydzę gotujemy w nieosolonej wodzie, aż  trochę zmięknie (około 15 min.). Umytą cukinię kroimy wzdłuż na plastry o grubości 0,5 centymetra.
  • Następnie mieszamy wyciśnięty czosnek z łyżką oliwy z oliwek, przyprawiając całość solą, pieprzem i bazylią.
  • Na rozgrzany ruszt kładziemy tackę aluminiową z przygotowanymi plastrami cukinii, które wcześniej smarujemy mieszanką oliwy, czosnku i przypraw. Pieczemy 1-2 minuty.
  • Następnie posypujemy cukinię parmezanem, owijamy nią kukurydzę (plastry cukinii można przymocować do kukurydzy wykałaczkami) i dalej grillujemy ok. 10 minut

 

Jak widać jest sporo możliwości w zakresie przygotowania wegetariańskich potraw, które mogą być uzupełnieniem potraw mięsnych, bądź z powodzeniem je zastąpić. Ponadto są bardzo proste w przygotowaniu, co sprawia, że nawet osoba o niskich zdolnościach kulinarnych może z powodzeniem zaskoczyć biesiadników pysznymi bakłażanami, czy  świetną kukurydzą z parmezanem.