Fot. Bartosz Nowacki
Do założenia kompostownika nikogo nie trzeba namawiać, wiadomo, że kompost to drogocenne i tanie źródło cennych związków organicznych. Dlatego warto zapewnić mu odpowiedni poziom tlenu i wilgoci oraz regularnie sprawdzać jego stan, aby móc go jak najlepiej i najszybciej wykorzystać.
Chętnie stosowany przez ogrodników kompost to nawóz organiczny powstający głównie z odpadów roślinnych. Powstaje w efekcie tlenowego rozkładu resztek roślinnych przez mikroorganizmy, czyli w procesie kompostowania. Proces ten może przebiegać w pryzmach kompostowych lub kompostownikach. Zastosowanie odpowiednio składowanego i pielęgnowanego kompostu sprawia, że gleba staje się przewiewna i pulchna, a rośliny otrzymują porządną dawkę próchnicy. Nawóz ten jest bogatym źródłem materii organicznej i zarazem najtańszym materiałem do użyźniania gleby. W przeciwieństwie do nawozów mineralnych i obornika, kompost nie może spowodować przenawożenia lub zatrucia środowiska. Dlatego zaleca się stosowanie kompostu w amatorskich uprawach na działkach, w ogrodach przydomowych oraz w uprawach ekologicznych. Proces kompostowania powinien odbywać się w odpowiednich warunkach. Miejsce, w jakim powstaje nasz eko-nawóz powinno być zacienione i osłonięte od wiatru. Warto też mieszać ze sobą różnorodne odpady roślinne z domowymi tak, aby zapewnić właściwy stosunek węgla i azotu.
Optymalny poziom wilgoci i tlenu
Bardzo łatwo możemy sprawdzić czy w naszym kompoście jest właściwy poziom wody. W tym celu bierzemy do garści część nawozu, jeśli jest delikatnie miękki i zlepia się w bryłę oznacza to, że poziom wilgoci jest optymalny. Jeśli kruszy się w dłoni, należy go nawodnić – po prostu polać go wodą. Gdy jednak po ściśnięciu wycieka z niego woda oznacza to, że nasz nawóz jest zbyt wilgotny.
– W celu szybszego uzyskania ziemi kompostowej kompost należy regularnie przerzucać. Procesy rozkładu prowadzone przez mikroorganizmy glebowe zachodzą jedynie w obecności tlenu. Przekopywanie spowoduje rozluźnienie, napowietrzenie i wymieszanie materiału, dzięki czemu będziemy go mogli szybciej wykorzystać jako ekologiczny nawóz. Czynność tę wykonujemy widłami, przekładając górną warstwę na spód, a dolną na wierzch. – radzi Jarosław Soboń, ekspert marki Gardena.
Jak wygląda dojrzały kompost?
Czas dojrzewania kompostu zależy od składników z jakich go wytwarzamy oraz stopnia naszego zaangażowania w jego przygotowanie. Gotowy do użycia nawóz wyróżnią się barwą, strukturą i zapachem. Ma kolor ciemnobrunatny, jednolitą strukturę (co oznacza, że nie widać w nim fragmentów roślin) oraz zapach świeżo zaoranej ziemi lub leśnej ściółki. Ponadto dojrzały kompost nie brudzi rąk.
Ekspert Gardeny radzi o czym warto pamiętać:
- Przede wszystkim zadbaj o siebie. Podczas zbierania odpadów na kompost wykorzystuj narzędzia, które nie obciążają Twoich pleców np. Gartenmobil – wózek ogrodowy na kółkach.
- Dbaj o jakość. Nie wrzucaj do kompostownika chorych roślin i chwastów z nasionami.
- Regularnie przerzucaj kompost (najlepiej co 2 miesiące) aby dostarczyć mu tlenu, pozwoli to na szybszy rozkład drobnoustrojów.
- Kompost to nie śmietnik! Kompost powinien składać się z resztek roślin oraz organicznych odpadów z gospodarstwa domowego. Do kompostowania nie nadają się: skórki owoców cytrusowych, kości, popiół z węgla, zadrukowany papier.
- Poprawnie założony i pielęgnowany kompost będzie dojrzewał od 6 do 12 miesięcy. Potrzebna więc będzie cierpliwość.
- Przed zimą warto pamiętać o ochronie naszego kompostu, aby zapewnić mu optymalną temperaturę. W tym celu najlepiej przykryć go warstwą izolującą składającą się ze słomy, liści lub siana.