Fot. Prószyński Media
Polecamy najnowszy, lipcowy zeszyt z serii Biblioteczka Poradnika Domowego z przepisami na najróżniejsze naleśniki – słodkie, wytrawne, a nawet pikantne.
Naleśniki są dobre na wszystko – na zapiekankę, tort, krokiety, paszteciki, na śniadanie, obiad, kolację, na deser i na danie główne. W zależności od farszu, którym je napełnimy mogą być pikantne lub słodkie, stanowić zwykły codzienny posiłek albo być ozdobą wytwornego przyjęcia. Bretończycy uznają naleśniki za swoją narodową potrawę, faszerują je jajami, pieczarkami, krewetkami, krabami, szynką, mieloną wieprzowiną, wołowiną, boczkiem, śledziami, pasztetem, orzechami, owocami i… Z tym, że według starego zwyczaju do farszów słodkich używano naleśników z mąki pszennej, a do pikantnych z mąki gryczanej. Anglicy lubią naleśniki z szynką i porami, Polacy – z serem, Węgrzy uwielbiają swoje palacsinta nadziewane masą migdałową i polane czekoladą oraz koniakiem, Francuzi chwalą się swoim crepes Suzette, amerykańskie wykwintne naleśniki nadziewane są bananami i polane rumem.
Joanna Krugel
NALEŚNIKI słodkie, wytrawne i pikantne
Prószyński Media
Cena – 3,80 zł
Na zachętę prezentujemy przepis na łatwy do zrobienia polski tort serowy.
Tort powstaje z 12-16 placków naleśnikowych przełożonych masą z białego sera. Uzyskujemy 8 porcji, zawierających po: 413 kcal, 21 g białka, 14,4 g tłuszczu, 145,6 mg cholesterolu, 1,25 g błonnika
Składniki masy
60 dag białego sera
3 jaja
20 dag cukru pudru
pół laski wanilii
5 dag rodzynek
2 łyżki wódki
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
sok i skórka otarta z cytryny
2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
3/4 szklanki śmietany
1. Przygotowujemy ciasto na 12-16 naleśników i smażymy je.
2. Mielimy ser (można też użyć już mielonego), umyte rodzynki zalewamy wódką, zostawiamy na 1–2 godz. Dwa żółtka ucieramy z cukrem pudrem i wanilią na pianę. Mieszamy z rodzynkami, skórką pomarańczową, orzechami i serem na jednolitą masę. Ubijamy na sztywną pianę białka, delikatnie, ale dokładnie łączymy z masą serową.
3. Tortownicę smarujemy tłuszczem, układamy naleśniki, każdy smarując przygotowaną masą.
4. Ubijamy śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru, mieszamy z żółtkiem, sokiem i skórką z cytryny. Polewamy tort, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy na jasnozłoty kolor.