Dynie ozdobne – Fot. 1 – Wildfeuer, licencja pod artykułem
Dobrze mieć koło domu własny warzywnik – żeby przyrządzić coś zdrowego i pysznego, nie trzeba biegać do sklepu. Warto, by był nie tylko praktyczny, lecz także cieszył oko. Jeśli więc zastanawiasz się, co jeszcze posiać w tym roku w swoim ogródku, polecamy warzywa ozdobne. Niektóre z nich możemy posadzić również w doniczkach i cieszyć się nimi nawet zimą.
Sabina Sosnowska
W warzywniku ciekawie będą wyglądać ozdobne dynie. Możemy je uprawiać zarówno w małych, przydomowych ogródkach, jak i dużych ogrodach – wystarczy kupić nasiona dyń o oryginalnych kształtach. Bardzo ładnie prezentują się Sułtański Turban i Patison OKRA. Przydadzą się później do jesiennych kompozycji. Jeśli w ogródku chcemy mieć wyjątkowy okaz, zainwestujmy w nasiona dyni olbrzymiej. Co prawda nie są tanie – 2 nasiona kosztują ok. 70-100 zł – ale cenę rekompensuje wygląd: warzywa mogą osiągnąć masę 200 czy 300 kg!
W warzywniku sprawdzi się też ogórek gruntowy Citron, który wygląda prawie jak cytryna. Jest bardzo smaczny i świetnie nadaje się do sałatek. Ładnie prezentuje się też papryczka ozdobna. Osiąga wysokość ok. 30 cm, latem ozdabiają ją białe, gwiaździste kwiaty, które zmieniają się w różnokolorowe papryczki. Na jednej roślinie możemy mieć żółte, zielone i czerwone owoce. Będzie doskonałą ozdobą na parapecie kuchennym.
Uwagę przyciągnie też kukurydza ozdobna z kolorowymi kolbami, które efektownie wyglądają np. przy ogrodzeniu. Wysuszone kolby idealnie nadają się do wystroju wnętrz. Ponieważ są w różnych kolorach – od brązowego przez czerwony, żółty aż do niebieskiego – bez problemu dopasujemy je do innych elementów. Oryginalnie wygląda też kukurydza truskawkowa. Ta jednoroczna roślina osiąga wysokość ok. 1,5 m, a jej kolby przypominają truskawki – będą doskonałym dodatkiem do suszonych kompozycji roślinnych i tarasowych ozdób.
Warto skusić się też na pomidorki koktajlowe. Możemy je wyhodować w doniczce na balkonie czy tarasie, ale też w specjalnym foliowym tunelu. Są bardzo smaczne, zwłaszcza jako dodatek do lekkich sałat. Godne uwagi są również pomidorki Lycopersicon esculentum – kilka sztuk zmieści się na łyżeczce od herbaty!
W warzywniku można też wysiać groszek pachnący i fasolkę szparagową. Pierwszemu najlepiej będzie przy ogrodzeniach – ma długie, nawet dwumetrowe pędy, które muszą się po czymś wspinać. Kwiaty nie tylko są efektowne (odmiany białe, różowe, karminowe, niebieskie, fioletowe, a także dwubarwne), ale przede wszystkim pięknie pachną. W przypadku fasolki zdecydujmy się na odmianę fioletową, polską (o długich, szerokich zielonych strąkach) lub fasolnik chiński o cienkich, zielonych, pozbawionych włókien i dochodzących do 0,5 m strąkach. Wszystkie odmiany są jadalne, ale pełnią też funkcję ozdobną.
W ogródku ciekawie będą też wyglądały: kalafior Romanesco (każda różyczka przypomina zieloną wieżyczkę) oraz podobne do kwiatów kapusty ozdobne, często wykorzystywane do tworzenie oryginalnych, efektownych bukietów.
Fotografie – licencje:
Fot. 1 – Wildfeuer (own photo) (CC BY 2.5), via Wikimedia Commons
Fot. 2 – – KENPEI (KENPEI’s photo) (CC-BY-SA-2.1-jp), via Wikimedia Commons
Fot. 3 – eag1e/Fotolia
Fot. 4 – Magnus Manske (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons
Fot. 5 – bjul/Fotolia
Fot. 6 – NCAimages/Fotolia
Fot. 7 – Fk (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons