Panele podłogowe pojawiły się na krajowym rynku ponad 30 lat temu i od tego czasu szturmem podbijają polskie wnętrza. Czynniki, które bezpośrednio wpłynęły na ich sukces, to niska cena, prosty montaż oraz wytrzymałość i łatwa pielęgnacja. Na przestrzeni lat podłogi z paneli ewoluowały – stawały się bardziej odporne na uszkodzenia i zabrudzenia, a ich instalacja była coraz prostsza. Wyjaśniamy, jak dobrać panele podłogowe do kuchni i jaką klasę ścieralności powinny one posiadać.
Najważniejszym parametrem, na który należy zwrócić uwagę przed zakupem paneli, jest ich klasa ścieralności. To ona informuje, jak wiele uszkodzeń mechanicznych jest w stanie znieść podłoga, co bezpośrednio przekłada się na jej wytrzymałość i długowieczność. Wyjaśniamy, jak powstała klasa ścieralności paneli i dlaczego warto inwestować w twardsze i mocniejsze podłogi.
Panele podłogowe do kuchni – co muszą znosić na co dzień?
Aby prawidłowo dobrać panele do kuchni, należy zrozumieć, na co narażona jest podłoga w tym pomieszczeniu. Powinna ona być odporna na:
- zalanie – podczas przygotowywania potraw lub mycia naczyń istnieje duże ryzyko kontaktu paneli z wodą. Wybierając panele podłogowe, musisz brać pod uwagę modele o podwyższonej odporności na wilgoć;
- uszkodzenia mechaniczne – wystarczy chwila nieuwagi, a na podłodze może wylądować ciężkie naczynie lub garnek. Podłoga powinna wytrzymać takie uderzenie bez uszczerbku;
- wpływ detergentów – podłoga w kuchni będzie się brudzić znacznie częściej niż w salonie lub sypialni, dlatego też musi być odporna na działanie środków chemicznych wykorzystywanych do czyszczenia.
Im wyższa klasa ścieralności podłogi, tym lepiej będzie ona znosić wszystkie wymienione powyżej działania. Wierzchnia, najczęściej laminowana warstwa paneli podłogowych pełni funkcję osłony chroniącej posadzkę przed wszelkimi uszkodzeniami.
Klasa ścieralności paneli – skąd się wzięła, co oznacza?
Klasa ścieralności paneli podłogowych została stworzona w celu ułatwienia doboru paneli do konkretnego pomieszczenia. Zgodnie z normą EN 13 329 dzieli się na 6 stopni:
- AC1 – słaba odporność (praktycznie nie występują w sprzedaży),
- AC2 – przeciętna odporność (panele domowe),
- AC3 – dobra odporność (panele domowe),
- AC4 – wysoka odporność (panele w obiektach użyteczności publicznej),
- AC5 – bardzo wysoka odporność (panele w obiektach użyteczności publicznej).
- AC6 – ekstremalnie wysoka odporność (panele w obiektach użyteczności publicznej o bardzo wysokiej intensywności użytkowania, praktycznie niespotykane w sprzedaży).
Parametr AC oznacza odporność paneli na ścieranie – określa się ją na podstawie tzw. testu Tabera. Sam test polega na sprawdzeniu tego, po ilu obrotach tarczy pokrytej papierem ściernym podłoga zostanie uszkodzona.
Sklepy takie jak Dobre Dla Domu, oferujące dobrej jakości panele podłogowe, uzupełniają informacje o klasie ścieralności dodatkowym parametrem, jakim jest klasa użyteczności. Ta również jest sześciostopniowa. Wyróżniamy klasy o numerach: 21, 22, 23, 31, 32 i 33.
- Pierwsza cyfra oznacza miejsce przeznaczenia (2 – dla domu, 3 – dla obiektów użyteczności publicznej).
- Druga cyfra to natężenie ruchu (1 – niewielkie, 2 – średnie, 3 – duże).
Podłoga w kuchni – jakie panele będą najlepsze?
Posiadając wiedzę na temat klas ścieralności i użyteczności paneli podłogowych, możemy wybrać się za zakupy. Panele, które sprawdzą się w kuchni, powinny mieć odporność na poziomie przynajmniej AC2. Idealnym wyborem będą zaś te o klasie AC3. Jeśli chodzi o użyteczność, to teoretycznie wystarczą panele o parametrze 22, jednak zastosowanie w domowej kuchni podłogi przeznaczonej do przestrzeni publicznych (oznaczonych parametrem 31 lub 32) to gwarancja trwałości i niezmiennego stanu posadzki przez wiele lat.
Niezależnie od tego, jakiego wyboru dokonasz, z pewnością znajdziesz dla siebie odpowiednie panele w ofercie sklepu Dobre Dla Domu.