Fot. Dafi
W zbliżającym się okresie świątecznym, a zwłaszcza poświątecznym, przydatne mogą się okazać pojemniki do próżniowego przechowywania żywności. Dzięki nim wielkanocne potrawy na pewno się nie zmarnują, a ich świeżość zostanie zatrzymana na dłużej.
Niestety, bardzo często ulegając magii zakupów, przynosimy ze sklepu do domu znacznie więcej produktów, niż tak naprawdę potrzebujemy. Warto zatem zadbać o właściwy sposób przechowywania, który pozwoli zachować ich prawdziwy smak, a przy tym korzystnie wpłynie na stan naszego domowego budżetu.
Sekret dobrego smaku
Pojemniki Dafi vacuum wykorzystują działanie próżni do wydłużania aromatu, koloru i świeżości produktów żywnościowych. Metoda ta stanowi niezawodną ochronę przed wilgocią i tlenem, a co za tym idzie utratą właściwości odżywczych. Po odessaniu pompką powietrza z pojemnika w jego wnętrzu tworzą się doskonałe warunki do przechowywania żywności – bez powietrza i rozwoju bakterii tlenowych. Stosowanie pojemników vacuum Dafi sprawia, że przechowywane produkty pozostają 3-5 razy dłużej świeże. Dzięki nim możemy także zapomnieć o rozchodzeniu się zapachów w lodówce. To przyjazna dla środowiska metoda wielokrotnego i higienicznego przechowywania. Na przykład ugotowany makaron albo pierogi nie muszą być zjedzone od razu. Pojemnik próżniowy zapobiegnie ich zsychaniu się. Pozwoli również na bezpieczne i estetyczne przechowywanie surowego makaronu w kuchni.
Pojemnik próżniowy sprawi, że mięso szybciej się zamarynuje, gdyż intensywniej wchłonie aromat przypraw. Przechowywanie w nim ryb, mięs czy wędlin zapobiegnie emisji zapachów.
Aromat kawy i herbaty jest ulotny, ale w pojemnikach próżniowych pozostanie nienaruszony. Tylko w pojemnikach nie grozi im kontakt z wilgocią i tlenem, dlatego też ich smak nie pogarsza się wraz z upływem czasu.
W pojemnikach vacuum nawet po kilku dniach warzywa i owoce będą tak samo świeże i smaczne jak tuż po zakupie. Warunki próżniowe zapobiegną szybkiemu psuciu się pod wpływem insektów i bakterii tlenowych.
Żaden chlebak i folia nie zastąpią w kuchni pojemnika próżniowego. Zamknięty w nim chleb, mimo upływu czasu, wciąż jest świeży i chrupiący. W pojemniku można wygodnie przynieść do pracy lub szkoły, wcześniej przyrządzone kanapki.
Produkty mleczne są narażone na szybką utratę świeżości. Wlanie koktajlu lub mleka do pojemnika próżniowego i przechowywanie ich w odcięciu od powietrza zapobiega rozwojowi bakterii tlenowych.
Z kolei korek Dafi vacuum pozwala na szczelne zamknięcie butelek win, soków, syropów. Wino zamknięte w ten sposób nie musi być wypite do dna, a otworzone ponownie, wciąż zachwyca swoim smakiem i doskonałym bukietem.
Funkcjonalność i nowoczesność
Do poprawnego działania pojemników Dafi vacuum niezbędna jest specjalna pompka, pozwalająca „wyciągnąć” powietrze z wnętrza pojemnika, blokując jednocześnie jego dostęp z zewnątrz.
Pojemniki są dostępne w dwóch kolorach: białym i seledynowym. Nowoczesny kształt sprawia, że pozostawione na wierzchu bardzo łatwo wkomponowują się w wystrój każdej kuchni. Zróżnicowana pojemność umożliwia odpowiedni dobór w zależności od indywidualnych potrzeb użytkownika. Dostępne są pojemniki o pojemności: 0,5 l; 1,3 l; 1,5 l; 2,7 l.
Pojemniki można bezpiecznie myć w zmywarce, stosować w kuchence mikrofalowej oraz przetrzymywać w lodówce i zamrażarce. Wykonane są z przezroczystego tworzywa, odpornego na zadrapania.