Fot. Riviera Maison, House & More

Lato to dobry czas, by zastanowić się nad swoją dietą i nawykami żywieniowymi. Wszystkim, którzy nie tylko marzą o smuklej sylwetce, ale też chcą się zdrowo odżywiać, znany kucharz Grzegorz Łapanowski poleca lekkie, smaczne sałatki z sezonowych warzyw i owoców.

Sałatki na lato

Fot. Kikkoman

 

W upalne dni chętnie sięgamy po lekkie sałatki i szklankę zimnej wody, rzadziej zaś mamy ochotę na tłuste mięsa i kaloryczne napoje. Sałatki z owoców i warzyw nie tylko mają pozytywny wpływ na naszą urodę i zdrowie, ale są też bardzo proste w przygotowaniu. Na przyrządzenie pysznego, dietetycznego lunchu potrzebujemy zaledwie kliku chwil!

 

Z kozim serem i kolorowymi pomidorami

Sałatki na lato

Fot. Kikkoman

Potrzebne będą:

2 garście różnych sałat (np. musztardowca, mizuny, sałaty dębolistnej, rukoli, rukwi wodnej), pomidory w różnych kolorach, 1 czerwona cebula, twarożek z koziego mleka, cukier, sos Tabasco® Original, cytryna, oliwa, pieprz i sól

Sałaty dokładnie umyj, w razie potrzeby porwij na mniejsze kawałki. Cebulę i jednego niedużego pomidora bardzo drobno posiekaj. Następnie przygotuj dressing z soku z cytryny, cukru, sosu Tabasco® oraz oliwy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Część pomidorów pokrój w cząstki, część w plastry. Sałaty, pomidory i kozi twaróg polej dressingiem. Całość możesz udekorować listkami świeżych ziół.

Z ogórka i rzodkiewki

Sałatki na lato

Fot. Kikkoman

Potrzebne będą:

2 ogórki zielone, pęczek rzodkiewek, limonka, 1 mała marchew, świeża kolendra lub natka pietruszki, szczypior, cukier brązowy, sos sojowy (np. Kikkoman), olej rzepakowy

Ogórki i rzodkiewki umyj pod bieżącą wodą. Ogórki obierz za pomocą obieraczki, zostawiając część skóry. Ostrym nożem potnij warzywa na cienkie plasterki i trzymaj w wodzie z lodem ok. 15 min, aby nabrały chrupkości. Przygotuj dressing: połącz sok z limonki, cukier brązowy, sos sojowy, olej oraz bardzo drobno posiekaną marchewkę. Przed podaniem odsącz warzywa z wody na ręczniku papierowym, polej dressingiem i udekoruj świeżymi ziołami.

Z liści sałat i kwiatów

Sałatki na lato

Fot. Kikkoman

Potrzebne będą:

2-3 garście liści różnych sałat (np. dębolistnej, karbowanej, rukoli, musztardowca, masłowej), kilka kwiatów nasturcji, kilka kwiatów bratków, kilka kwiatów nagietka, 2 łyżki dobrej musztardy, 2 łyżki miodu, 10-12 łyżek oleju rzepakowego, kilkanaście kropel sosu Tabasco® Garlic, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu

Musztardę i miód rozetrzyj z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i sosem Tabasco®. Powoli dolewaj olej. Mieszaj, aż sos będzie miał gęstą, kremową konsystencję. Liście sałat i kwiaty delikatnie opłucz i osusz. Z nagietka oderwij płatki. Wymieszaj i polej obficie dressingiem.

 

Grzegorz Łapanowski – kucharz i dziennikarz kulinarny. Prowadzi w telewizji program Top Chef, jest ambasadorem marki Kikkoman oraz Tabasco®.