Fot. Miomedia Monika Stefaniak
Polecamy nowy, grudniowy zeszyt z serii Biblioteczka Poradnika Domowego z przepisami na tradycyjne dania, na różne, na przykład świąteczne okazje.
W książeczce Czytelnicy znajdą przepisy kulinarne nadające się na różne świąteczne okoliczności – od postnej wieczerzy aż po sylwestrowe szaleństwa, na śniadanie wielkanocne, ale i na słodki karnawał oraz świąteczny obiad. Dużo jest propozycji na wypieki – proste, niekosztowne, szybko przynoszące nadspodziewanie atrakcyjny efekt, nie zabrakło również przepisów na domowe pączki, faworki oraz tanie i efektowne oponki – te ciastka wymagają więcej wysiłku w przygotowaniu, ale efekty są nieocenione i zapewne przypadną do gustu wszystkim domownikom. Zapach pieczonego ciasta będzie dopełnieniem każdych świąt i wprowadzi nas w ich atmosferę.
Teodozja Piliszek
Tradycyjne dania na specjalne okazje
Prószyński Media
Na zachętę prezentujemy przepis na łatwą do zrobienia struclę makową.
Strucla świąteczna z makiem
30 porcji po:
335 kcal, 7,5 g białka, 14,9 g tłuszczu, 66,5 mg cholesterolu, 4,4 g błonnika
Ciasto:
75 dag mąki pszennej
10 dag drożdży
20 dag cukru
opakowanie cukru waniliowego
20 dag masła
8 żółtek
szklanka mleka
szczypta soli
Masa makowa:
50 dag maku
40 dag cukru
kilka kropli aromatu migdałowego
10 dag orzechów włoskich
5 dag rodzynków
5 dag migdałów
smażona skórka pomarańczowa
Do dekoracji:
gotowa polewa cytrynowa
kilka posiekanych orzechów włoskich
1. Mak sparzyć i pozostawić w wodzie na co najmniej 12 godz., a potem odcedzić i przekręcić trzy razy przez maszynkę. Zmielony mak włożyć do rondla, wymieszać z cukrem i przegotowaną wodą (pół szklanki). Podgrzewać przez kilkanaście minut, aż cukier się rozpuści. Następnie wlać aromat migdałowy i wsypać bakalie.
2. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać pół szklanki letniego mleka i łyżkę mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ukręcić z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać wyrośnięte drożdże, ukręcone żółtka i sól, wlać resztę mleka i roztopione letnie masło. Składniki zagnieść, starannie wyrobić ciasto i odstawić, by wyrosło.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm.
3-4. Tak przygotowany placek posmarować masą makową i zwinąć w ścisły rulon. Brzeg i końce placka podwinąć pod spód.
Struclę przełożyć do wąskiej formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, a następnie wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika i piec około godziny.
Upieczoną i wystudzoną struclę polać polewą cytrynową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu, i obsypać orzechami.