Artykuł sponsorowany

Obróbka mechaniczna to etap przygotowywania posiłków następujący przed obróbką termiczną. Polega na cięciu, krojeniu, siekaniu lub obieraniu składników potraw. Dotyczy ona przede wszystkim warzyw i owoców, chociaż podlegają jej również wędliny, surowe mięso, jaja, potrawy mączne oraz sery. W warunkach restauracji lub innego punktu gastronomicznego, gdzie przetwarzane są spore ilości produktów, obróbka mechaniczna może przysparzać sporych problemów i pochłaniać mnóstwo czasu. Dlatego warto sięgnąć po specjalistyczne urządzenia.

Obieraczka do ziemniaków

Obieranie ziemniaków to jeden z najbardziej czasochłonnych etapów przygotowywania wielu dań. Co więcej, w restauracji wymaga ono sporej precyzji – tak, aby ziemniaki odpowiednio prezentowały się na talerzach gości. Zamiast angażować do tego zadania osobnego pracownika i liczyć się z ryzykiem popełnienia przez niego błędów, warto zainwestować w takie narzędzie jak obieraczka do ziemniaków. Dzięki niej kuchnia zyska możliwość szybkiego i precyzyjnego przygotowania nawet sporych ilości ziemniaków, które zawsze będą perfekcyjnie obrane. Kupimy je na stronie https://gastromix.pl/3184-obieraczki.

Krajalnica do wędlin i serów

Sery i wędliny to nie tylko elementy wielu potraw, ale też samodzielne przystawki i dodatki do kanapek. W drugim przypadku, by sposób podania usatysfakcjonował klientów, plastry muszą być idealnie równie i mieć optymalną grubość. To zaś wymaga sporych umiejętności, jest czasochłonne i obarczone ryzykiem błędów. Wszystkich tych problemów unikniemy stosując krajalnice do wędlin i serów.

Obróbka mięsa mielonego

W menu większości restauracji znajdziemy sporo dań zawierających mielone mięso. Mowa tu między innymi o burgerach, różnego rodzaju zapiekankach, sosach czy kotletach. Ich przygotowanie składa się z wielu etapów, z których pierwszym i najważniejszym jest na pewno mielenie mięsa. Będzie ono szybkie i dokładne dzięki elektrycznym maszynkom. Poza tym warto również wyposażyć się w takie urządzenia jak prasa do burgerów czy kotleciarka.

Przygotowanie różnych rodzajów ciast

Innym rodzajem dań spotykanym w niemal wszystkich restauracjach są potrawy mączne. Mamy tu na myśli zarówno pieczywo własnego wypieku, jak i kluski, makarony bądź wyroby cukiernicze. Przygotowanie większości z nich wymaga dość długiego wyrabiania ciasta, wałkowania i krojenia. Z pomocą takich urządzeń jak mieszarki do ciasta czy maszynki do makaronu praca kucharzy będzie dużo szybsza i wydajniejsza.