Fot. Saeco
Pyszna kawa to nie tylko popularne espresso, cappuccino czy latte. Kawowych napojów jest bez liku, a dobierając odpowiednie dodatki, przygotujemy kawę i deser w jednym.
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki kawy. Pijemy ją rankiem, w pracy, po obiedzie. Popołudniową małą czarną warto zamienić w słodki kawowy napój, który idealnie zastąpi nam deser.
Podstawą każdego kawowego napoju jest espresso, dlatego ważne, by było przygotowane idealnie. Warto zaopatrzyć się w dobry ekspres do kawy, który zagwarantuje niezawodną jakość parzenia tego królewskiego napoju. By cieszyć się intensywnym kawowym aromatem, pamiętajmy, by ziarna mielić bezpośrednio przed przyrządzaniem kawy. Na rynku są dostępne ekspresy wyposażone w specjalny system mielenia, który automatycznie dostosowuje parametry cyklu mielenia do użytej mieszanki, by wydobyć z ziaren pełny smak i aromat. Przy przygotowywaniu słodkiego napoju ważne jest też odpowiednio spienione mleko. Wybierzmy więc ekspres z podwójną komorą spieniania i wysuwanym pojemnikiem na mleko (np. Saeco Moltio One Touch), dzięki czemu wyczarujemy gęstą mleczną piankę.
Pyszne kawowe napoje można przygotować dosłownie w kilka minut.
Caffe mocha
Kawa i czekolada mają wiele wspólnego, więc ich połączenie świetnie sprawdza się jako poobiedni przysmak.
Potrzebne będą:
kawa, mleko, syrop czekoladowy
Wlej do szklanki 3 łyżeczki syropu czekoladowego. Dodaj jedną porcję espresso oraz 100 ml spienionego mleka. Na koniec na mlecznej piance zrób wzór z syropu czekoladowego, dzięki czemu napój będzie nie tylko pyszny, ale też efektowny.
Green surprise
Zielona niespodzianka to kolejna propozycja połączenia ciekawych smaków.
Potrzebne będą:
kawa, 2-3 łyżeczki rozdrobnionego lodu, syrop miętowy
Do szklanki wsyp lód, dodaj 20 ml syropu miętowego. Uzupełnij napój jedną porcją espresso.
Caramel macchiato
Kolejna typowo słodka propozycja w ciepłych odcieniach brązu.
Potrzebne będą:
kawa, mleko, syrop waniliowy i karmelowy
Wlej do szklanki ok. 3 łyżeczek syropu waniliowego, a następnie dodaj 100 ml spienionego w ekspresie mleka i dwie porcje espresso. Udekoruj napój syropem karmelowym – możesz z niego zrobić np. elegancką kratkę.
Artykuł przygotowano na podstawie materiałów firmy Saeco.