Fot. Saeco

Pyszna kawa to nie tylko popularne espresso, cappuccino czy latte. Kawowych napojów jest bez liku, a dobierając odpowiednie dodatki, przygotujemy kawę i deser w jednym.

Kawa na deser - oryginalne desery

Ekspres Saeco Moltio One Touch. Fot. Saeco

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki kawy. Pijemy ją rankiem, w pracy, po obiedzie. Popołudniową małą czarną warto zamienić w słodki kawowy napój, który idealnie zastąpi nam deser.

Podstawą każdego kawowego napoju jest espresso, dlatego ważne, by było przygotowane idealnie. Warto zaopatrzyć się w dobry ekspres do kawy, który zagwarantuje niezawodną jakość parzenia tego królewskiego napoju. By cieszyć się intensywnym kawowym aromatem, pamiętajmy, by ziarna mielić bezpośrednio przed przyrządzaniem kawy. Na rynku są dostępne ekspresy wyposażone w specjalny system mielenia, który automatycznie dostosowuje parametry cyklu mielenia do użytej mieszanki, by wydobyć z ziaren pełny smak i aromat. Przy przygotowywaniu słodkiego napoju ważne jest też odpowiednio spienione mleko. Wybierzmy więc ekspres z podwójną komorą spieniania i wysuwanym pojemnikiem na mleko (np. Saeco Moltio One Touch), dzięki czemu wyczarujemy gęstą mleczną piankę.

Pyszne kawowe napoje można przygotować dosłownie w kilka minut.

 

Kawa na deser - oryginalne desery

Caffe mocha. Fot. Saeco

Caffe mocha

Kawa i czekolada mają wiele wspólnego, więc ich połączenie świetnie sprawdza się jako poobiedni przysmak.

Potrzebne będą:

kawa, mleko, syrop czekoladowy

Wlej do szklanki 3 łyżeczki syropu czekoladowego. Dodaj jedną porcję espresso oraz 100 ml spienionego mleka. Na koniec na mlecznej piance zrób wzór z syropu czekoladowego, dzięki czemu napój będzie nie tylko pyszny, ale też efektowny.

 

Kawa na deser - oryginalne desery

Green surprise. Fot. Saeco

Green surprise

Zielona niespodzianka to kolejna propozycja połączenia ciekawych smaków.

Potrzebne będą:

kawa, 2-3 łyżeczki rozdrobnionego lodu, syrop miętowy

Do szklanki wsyp lód, dodaj 20 ml syropu miętowego. Uzupełnij napój jedną porcją espresso.

 

 

Kawa na deser - oryginalne desery

Caramel machiato. Fot. Saeco

Caramel macchiato

Kolejna typowo słodka propozycja w ciepłych odcieniach brązu.

Potrzebne będą:

kawa, mleko, syrop waniliowy i karmelowy

Wlej do szklanki ok. 3 łyżeczek syropu waniliowego, a następnie dodaj 100 ml spienionego w ekspresie mleka i dwie porcje espresso. Udekoruj napój syropem karmelowym – możesz z niego zrobić np. elegancką kratkę.

Artykuł przygotowano na podstawie materiałów firmy Saeco.