Fot. Broste Copenhagen, Square Space

Maj to miesiąc zakochanych. Jak najprościej trafić do czyjegoś serca? Oczywiście przez żołądek. Warto zaprosić ukochaną osobę na romantyczną kolację z afrodyzjakami, którą przygotujemy sami. By nie spędzić nad garnkami całego dnia, weźmy do pomocy nowoczesny sprzęt kuchenny.  

Awokado, melon, ostrygi, łosoś – afrodyzjaki to nie mit! Współcześni naukowcy udowodnili, że naprawdę istnieją produkty, które dzięki zawartym w nich minerałom, witaminie E czy nienasyconym kwasom tłuszczowym podnoszą libido. Z urządzeniami Philips szybko i sprawnie przygotujemy uwodzicielskie menu.

Blender ręczny. Fot. Philips

Blender ręczny. Fot. Philips

Sałata z awokado i krewetkami

Afrodyzjakami jest wiele popularnych warzyw, nawet zwykła sałata! W wersji luksusowej możemy dodać krewetki oraz owoce, zwłaszcza awokado, którego moc tkwi w dużej zawartości potasu.

Potrzebne będą:

duża sałata lodowa, sałata karbowana czerwona, puszka mandarynek, dojrzałe awokado, 250 g krewetek koktajlowych, 200 g truskawek,250 g majonezu, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 50 ml winiaku, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 cytryny,2 łyżki miodu, sól, pieprz, cukier

Krewetki zamarynuj w cytrynie, soli i pieprzu. Sałatę porwij na półmisku, obsyp mandarynkami, truskawkami i krewetkami. Awokado wydrąż i potnij w cząstki, a następnie ułóż na sałacie. Z majonezu, wina, winiaku, miodu, koncentratu i ketchupu przyrządź sos (wino zredukuj o połowę w garnku), używając np. blendera ręcznego Philips. Sałatę podaj obficie polaną sosem.

Melon z grilla

Grill elektryczny. Fot. Philips

Grill elektryczny. Fot. Philips

Miłosnej energii doda z pewnością połączenie melona z granatem.

Potrzebne będą:

melon miodowy, 2 dojrzałe granaty, 100 g miodu, papryczka chili (czuszka), pęczek kolendry, 2 pomarańcze, listki mięty

Melona wydrąż, obierz ze skórki, potnij na łódeczki i ułóż na grillu elektrycznym np. PhilipsHD6321 – jego dwustronną płytę można obracać, co pozwala grillować na gładkiej lub karbowanej powierzchni (w przypadku mniejszych kawałków lepiej sprawdzi się strona gładka). Granaty oczyść z pestek, część zmiksuj blenderem ręcznym razem z siekaną czuszką, miodem i kolendrą (powstanie sos), resztę zostaw do dekoracji. Pomarańcze obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Ułóż na nich ugrillowanego ciepłego melona i polej sosem. Całość udekoruj listkami mięty i pestkami granatu.

Multicooker z opcją gotowania na parze. Fot. Philips

Multicooker z opcją gotowania na parze. Fot. Philips

Cytrynowy łosoś

Łosoś przygotowany na parze jest lekki i zdrowy – będziemy mieć po nim siłę na romantyczny spacer.

Potrzebne będą:

100 g filetu z łososia, duża cytryna, suszona kolendra, świeży koperek, kminek, sól

Filety natrzyj przyprawami. Włóż łososia do urządzenia z opcją gotowania na parze. Świetnie sprawdzi się wielofunkcyjny Philips Multicooker – dzięki funkcji opóźnionego startu (do 24 h) dania są gotowe na czas, a urządzenie wyłącza się automatycznie po zakończeniu programu i przełącza na funkcję utrzymywania ciepła. Łososia podaj z plastrami cytryny lub dipem koperkowym.

Moc witamin

Sokowirówka. Fot. Philips

Sokowirówka. Fot. Philips

Świeżo wyciskany sok nie tylko ugasi pragnienie, ale może też być smacznym, zdrowym deserem.

Potrzebne będą:

średniej wielkości ananas, 4 marchewki, świeża natka pietruszki, mała garść świeżej mięty

Do sokowirówki z dużym otworem na owoce, np. Philips HR1870, włóż ananasa, marchewki oraz natkę pietruszki i włącz urządzenie. Koktajl przelej do wysokiej szklanki i dodaj posiekaną miętę. Pozostałą minutę możesz wykorzystać na sprzątanie, bo dokładnie tyle zajmuje czyszczenie sokowirówki z technologią QuickClean.