Fot. berry&more™

Wspaniała kolekcja krzewów owocowych berry&more™ była hitem targów Gardenia 2014. Dają one owoce o niepowtarzalnych walorach smakowych i zdrowotnych. Można znaleźć wśród nich miedzy innymi malinojeżynę i jagody Goji.

Krzewy owocowe

berry&more™ to linia wyjątkowych roślin. Wyjątkowych pod wieloma względami. Przy jej tworzeniu jej hodowcy starali się, by zaproponować ogrodnikom najbardziej kompleksową, najpełniejszą, a jednocześnie najbardziej różnorodną ofertę roślin jagodowych. Bo to właśnie owoce jagodowe były przewodnią myślą przy tworzeniu berry&more™.
Krzewy owocowe z kolekcji berry&more™ są źródłem niesamowitych owoców, wyjątkowych tak pod względem walorów smakowych jak i zdrowotnych. Bo czyż nie jest wyjątkowe, że w jednej garści czarnej porzeczki od berry&more™ mieści się dobowe zapotrzebowanie na witaminę C dorosłego człowieka, a owoce róży zawierają jej ponad dziesięciokrotnie więcej niż owoce cytryny. Bo czyż nie wyjątkowa jest purpurowo-fioletowa barwa jednej z naszych malin, czy długość gron, tak na pozór banalnej, porzeczki czerwonej. Ale to nie wszystkie niespodzianki…

Owoce z krzewów berry&more™ mogą stać się również wyjątkowym źródłem kulinarnych inspiracji. Któż z nas nie byłby dumny z własnoręcznie zrobionego deseru Pavlova, czy szkockiego Cranachan Sundae. Ale na szczęście jemy nie tylko desery…
Krzewy owocowe i rośliny berry&more™ mają również wyjątkowe walory estetyczne. Większość z nas chciałoby skryć się w cieniu winorośli w upalny sierpniowy dzień, czy patrzeć na pięknie przebarwiające się jesienią liście aronii. A ile można napisać o róży Rotes Meer od berry&more™. Ale jest jedna, najbardziej wyjątkowa rzecz ze wszystkich wymienionych. To radość zerwania świeżego owocu z własnego krzewu. Celem hodowców było, by każdy mógł poznać tę radość, by jedzenie świeżych owoców stało się dobrym nawykiem, by zapanowała moda na zdrowie.

ARONIA Aronia melanocarpa

Krzewy owocowe. Owoce aronii.

Owoce aronii. Fot. berry&more™

Aronia pochodzi ze wschodnich wybrzeży kontynentu północnoamerykańskiego, na którym występuje w stanie dzikim, w Polsce jest uprawiana od około 60 lat. Bywa, że jest nazywana aronką. Krzew jest rozłożysty, może osiągać wysokość od 2 do 2,5 m. Jest to roślina wieloletnia, plonująca każdego roku. Gatunek  bardzo zdrowy i wytrzymały na mrozy.

Owoce
Aronia kwitnie w maju na biało. Jagody mają barwę ciemnogranatową, prawie czarną i słodkawy, aromatyczny miąższ. Owoce o średnicy ok. 10 mm, są pokryte delikatnym, meszkowatym nalotem, dojrzewają na początku października.

Siedlisko
Roślina o niewielkich wymaganiach glebowych, dobrze rośnie zarówno na terenach podmokłych, jak i bardzo suchych. Toleruje niskie temperatury sięgające -35°C. Preferuje stanowiska od w pełni nasłonecznionych do półcienia.

Krzewy owocowe. Sadzonka krzewu aronii

Sadzonka krzewu aronii. Fot. berry&more™

Aronia wielkoowocowa od berry&more™ zawiera dużą ilość garbników i pektyn oraz pierwiastków chemicznych jak: rad, molibden, żelazo i jod. Najcenniejszą zaletą aronii jest bogactwo witamin, zwłaszcza występujących w śladowych ilościach w innych owocach.
Owoce naszej aronii są szczególnie bogate w antocyjany (ciemnoczerwonych barwników, występujących też w czerwonym winie). Antocyjany należą do tzw. antyutleniaczy, opóźniają one procesy starzenia, regulują gospodarkę tłuszczową, usuwają metale ciężkie, takie jak ołów, które gromadzą się w wyniku wpływu zanieczyszczonego środowiska, oraz uodparniają skórę na szkodliwe działanie słonecznych promieni UV. Zmniejszają uboczne działanie leków przeciwnowotworowych i łagodzą skutki radio- i chemioterapii. Innym znanym efektem działania antocyjanów jest poprawa widzenia. Ułatwiają także przemianę materii.
Ponadto w aronii znajdujemy witaminy C, B2, B6, B9, E, PP i prowitaminę A, mikroelementy: molibden, mangan, miedź, bor, jod, kobalt, a także witaminy P (flawonoidy, związki flawonowe). Wszystkie te składniki w istotny sposób wzmacniają i wspomagają układ odpornościowy. Zaznaczyć należy, że witaminy aronii zachowują wszystkie swoje właściwości również po przetworzeniu owoców, czy to w formie soku, czy mrożonek.
Cenny jest również błonnik aroniowy, działa doskonale na perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.
Współdziałające ze sobą substancje i składniki zawarte w aronii wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziałają miażdżycy i chorobom serca, ponieważ ograniczają powstawanie tzw. złego cholesterolu. Wspomagają, więc prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i regulują ciśnienie krwi.

Sok z aronii

Aronia jest owocem o wspaniałym kolorze, ma delikatny smak, po który sięgajmy, aby obniżyć ciśnienie i uspokoić ciało i duszę po intensywnym dniu.

Krzewy owocowe. Owoce aronii berry&more™

Owoce aronii. Fot. berry&more™

Składniki:

  • 5 szklanek aronii od berry&more™
  • 3 l wody
  • garść liści z czarnej porzeczki
  • 75 dkg cukru

Przepis
Aronię i liście porzeczki trzeba umyć i zagotować w 3 litrach wody. Gotujemy przez 15 minut. Przecedzamy, aby sok był czysty i klarowny, dodajemy 75 dag cukru i ponownie gotujemy. Wlewamy do słoiczków i pasteryzujemy.

Czarna nalewka

Składniki:

  • 3 kg owoców aronii od berry&more™
  • 1 kg bardzo dojrzałych malin
  • wódka
  • spirytus
  • 4 goździki
  • kawałek kory cynamonu
  • 4 migdały ze skórką drobno posiekane
  • cukier

Przepis
Wszystkie owoce zgniatamy, najlepiej drewnianą łyżką w dużym naczyniu, po 5-6 godzinach gdy zbierze się sok, wyciskamy go, przecierając dokładnie owoce przez sito, otrzymany sok ważymy. Na każdy kilogram soku dajemy 500 ml spirytusu  i 1 kg cukru. Dodajemy migdały, korę cynamonu i goździki, wlewamy wszystkie składniki do butli i szczelnie korkujemy. Stawiamy na słońcu i codziennie wstrząsamy butlą, żeby przyspieszyć rozpuszczanie cukru. Nalewka jest gotowa po 6 tygodniach. Wtedy przecedzamy ją i zlewamy do butelek, korkujemy i wynosimy w chłodne, suche miejsce najmniej na 7-8 miesięcy.

 

JAGODA GOJI Lycium barbarum

Krzewy owocowe. Owoce jagody Goji. berry&more™

Owoce jagody Goji. Fot.berry&more™

Jagoda Goji należy do rodziny psiankowatych. Rośliny pochodzą z południowo-wschodniej Europy i Azji. Dorasta do 2,5 m wysokości, wytwarza długie zwisające gałązki rozkładające się na boki. Rośliny są samopylne.

Owoce
Kwitnie w postaci jasnych fioletowych płatków. Jagody Goji od berry&more™ osiągają 2,5 – 3 cm, jagoda jest podłużna koloru czerwonego i ma błyszczącą skórkę. Owocuje od sierpnia aż do października.

Siedlisko
Lubi cieplejsze, słoneczne miejsca i wystarczy jej piaszczysto-gliniastą ziemia. Jest gatunkiem bardzo zdrowym, nie sprawi kłopotów w uprawie. Wyróżnia się wysoką mrozoodpornością.

Krzewy owocowe. Sadzonka krzewu jagody Goji. berry&more™

Sadzonka krzewu jagody Goji. Fot. berry&more™

Substancje zawarte w jagodzie Goji od berry&more™ mają działanie przeciwutleniające i spowalniające procesy starzenia się. Owoce zawierają 18 rodzajów aminokwasów, 21 elementów śladowych, witaminę C, witaminy z grupy B, składniki mineralne: żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych. Ten niepozorny z wyglądu owoc ma cenne właściwości odżywcze. Poza tym jagody Goji zawierają wapń, potas, żelazo, cynk, selen, ryboflawinę, a także beta-karoten. Owoce posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin (głównie C) i są niskokaloryczne.
Spożywanie jagód Goji zalecane jest w leczeniu reumatyzmu spowodowanego zimnym i wilgotnym klimatem. Długotrwale stosowanie owoców Goji w diecie zapewnia wzmocnienie stawów, kości, wzmacnia system odpornościowy, wyszczupla, opóźnia procesy starzenia, poprawia również witalność, poprawia wzrok, zapewnia długowieczność. Zawarty w jagodach polisacharyd (cukier długołańcuchowy) posiada silne działanie stymulujące na system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A (Ig A)- protein immunologicznych, których poziom obniża się wraz wiekiem.

Eliksir nieśmiertelności

Warto mieć taki eliksir, pieczołowicie strzeżony w kuchennej szafce. Kilka minut i mikstura gotowa.

Krzewy owocowe. Eliksir nieśmiertelności berry&more™

Eliksir nieśmiertelności. Fot. berry&more™

Składniki:

  • 80 g owoców Goji od berry&more™
  • 1 litr spirytusu 40%

Przepis
Jagody Goji wkładamy do szklanego 1,5-litrowego słoja, zalewamy 1 litrem 40% spirytusu i pozostawiamy na 2 miesiące do ekstrakcji. Po tym okresie można dodać trochę miodu i stosować 3 łyżki wraz z owocami 2 x dziennie na czczo.

Herbatka
Dla tak wartościowej rośliny najlepsze będą najprostsze sposoby spożycia owoców.
Jagody Goji zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy do zaparzenia.
Herbatkę możemy posłodzić miodem.
Suszone owoce Goji możemy również dodać do zielonej Herbaty, która znakomicie uzupełnia ich walory, a nawet wzmacnia ich działanie.

 

MALINOJEŻYNA TAYBERRY Rubus fruticosus x idaeus

Krzewy owocowe. Owoce malinojezyny berry&more™

Owoce malinojeżyny. Fot. berry&more™

Malinojeżyna Tayberry została wyhodowana w Szkocji jako mieszaniec maliny właściwej i jeżyny krzewiastej. Tworzy silne rośliny o długich, kilkumetrowych pędach, pokrytych licznymi, szpilkowatymi kolcami różnej wielkości. Roślina ta nie wydaje odrostów korzeniowych.

Owoce
Kwitnie w czerwcu. Owocuje wyłącznie na pędach dwuletnich. Dojrzewanie owoców rozpoczyna się w połowie lipca i trwa zwykle do połowy sierpnia. Odmiana ta plonuje bardzo obficie. Owoce Tayberry są duże, cylindryczne w kształcie, długości nawet do około 4 cm, barwy ciemnoczerwonej do bordowej.

Siedlisko
Tayberry najlepiej sadzić na glebach żyznych, stale wilgotnych, ale nie dopuścić do zalania rośliny. Rośliny sadzić w miejscach zacisznych, ale raczej nasłonecznionych. Warto okryć jednoroczne pędy na zimę robiąc tzw. chochoły, i odsłonić wczesną wiosną, aby nie przegrzać pędów.

Krzewy owocowe. Sadzonka krzewu malinojeżyny berry&more™

Sadzonka krzewu malinojeżyny. Fot. berry&more™

Owoce malinojeżyny Tayberry od berry&more™ to źródło wielu witamin, głównie C, E oraz z grupy B, a także magnezu, żelaza, fosforu, potasu i wapnia.
Dojrzałe owoce malinojeżyny zawierają cukry, kwasy organiczne – jabłkowy i winny, aktywne i pomagające w trawieniu antocyjany, sole mineralne oraz liczne witaminy. Sok ze świeżych malinojeżyn z wodą osłodzoną miodem działa orzeźwiająco, zwłaszcza dla rekonwalescentów i chorych. Przy przeziębieniach i grypie działa napotnie i wykrztuśnie. Liście malinojeżyny zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, inozyt, witaminę C i sole mineralne. Napar tego surowca działa ściągająco, dezynfekująco, moczopędnie i przeciwbiegunkowo. Stosowany jest także przy przeziębieniach, kaszlu i katarze oraz przy grypie jako środek napotny i wykrztuśny. Liście malinojeżyny wykazują działanie przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne na przewód pokarmowy, również u małych dzieci.

Cranachan Sundae

Przepis z wykorzystaniem zapasów owoców mrożonych. W sam raz na porę zimową, kiedy brakuje nam kolorów i aromatu Tayberry zrywanych prosto z krzaczka. Zachęcamy do zrobienia choć raz tego deseru, można mieć pewność, że po spróbowaniu zadomowi się w każdej kuchni . Zdecydowanie nadaje się na zdrowy deser dla przyjaciół, najlepiej smakuje w porze porannej jako przywitanie białego zimowego dnia za oknem, poniewż dodaje energii i pobudza ciepłym zapachem.

Krzewy owocowe. Cranachan Sundae. berry&more™

Cranachan Sundae. Fot. berry&more™

Składniki na 4 porcje:

  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 500 g – 700 g mrożonych (bądź świeżych) owoców malinojeżyny od berry&more™
  • 3 łyżki miodu
  • 50 g masła
  • 100 g – 150 g płatków owsianych
  • 150 ml kremówki
  • 150 ml jogurtu
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • parę łyżek whisky (lub bez, jeśli podajemy dla naszych pociech )

Przepis
Wrzucamy do rondelka mrożone owoce i rozmaryn, dodajemy łyżkę miodu, skórkę oraz sok z pomarańczy i doprowadzamy wszystko do wrzenia. Po paru minutach owoce powinny zacząć puszczać sok, wtedy wyjmujemy je z rondelka łyżką cedzakową i przekładamy do miski, pozbywamy się rozmarynu. Sok pozostały w rondelku gotujemy na małym ogniu, aż nabierze konsystencji syropu, polewamy nim owoce w misce i odstawiamy, żeby wystygły. Rozpuszczamy na patelni masło z 2 łyżkami miodu, dodajemy płatki owsiane i smażymy tak długo, aż staną się rumiane i klejące. Jeśli użyjemy większej porcji płatków to dodajemy jeszcze 1- 2 łyżki masła. W osobnej misce ubijamy śmietanę z cukrem na pół-sztywno, dodajemy parę łyżek whisky oraz jogurt i delikatnie mieszamy. Układamy w pucharkach warstwami: owoce, krem, płatki, powtarzamy 2-3 razy tak, żeby na górze były płatki owsiane.

Sorbet

Składniki:

  • 500 g dojrzałych malinojeżyn od berry&more™
  • 150 g miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru

Przepis
Malinojeżyny myjemy i osuszamy. Gotujemy cukier w dwóch łyżkach wody. Wsypujemy malinojeżyny do miksera, wlewamy syrop, miód i sok z cytryny. Wszystko razem miksujemy, przekładamy do miski i wstawiamy do zamrażalnika. Co 15 minut wyjmujemy miskę i mieszamy sorbet, żeby jednolicie zamarzł.