Fot. Dynamic – Centrum Grilla

Potrawy przygotowywane na drewnianych deskach znane są już od wielu lat. Sposób ten wykorzystywali już rdzenni Amerykanie, którzy umieszczali całego łososia nad ogniem na dużych drewnianych deskach cedrowych. Deski te bardzo dobrze utrzymywały całe ryby ale przede wszystkim tliły się i przyprawiały ryby dymem.

Potrawy grillowane na drewnianych deskach znane są już od wielu lat. Sposób ten wykorzystywali już rdzenni Amerykanie, którzy umieszczali całego łososia nad ogniem na dużych drewnianych deskach cedrowych. Deski te bardzo dobrze utrzymywały całe ryby ale przede wszystkim tliły się i przyprawiały ryby dymem. Taki sposób pieczenia ryb stał się bardzo popularny i kilka firm zaczęło wytwarzać deski specjalnie do tego celu. Większość ludzi jednak nie zdaje sobie sprawy, że tą metodą grillowania można przyrządzać o wiele więcej niż łososia.

Metoda bezpośredniego grillowania na drewnianych deskach jest idealna dla delikatnych mięs takich jak ryby czy owoce morza. Możemy na nich przyrządzić jednak praktycznie każdy rodzaj mięsa, w tym kurczaki i steki. Jeśli chodzi o grillowanie ryb na drewnianej desce, to należy pamiętać, by do grillowania w ten sposób odpowiednio przygotować samą deskę. Należy ją moczyć w wodzie przez około godzinę, następnie wyjąć z wody i pozwolić aby nadmiar wody z niej spłynął. Deska powinna być mokra ale nie całkowicie wilgotna. Stronę na której będziemy grillować należy dodatkowo natrzeć np. oliwą z oliwek. Układamy rybę na desce, solimy, popieprzymy, układamy na niej plasterki czosnku i cytryny. Całość grillujemy, aż kawałki ryby będą same ładnie od siebie odchodziły, około pół godziny na średnim ogniu.

Są też inne zalety grillowania na drewnianych deskach. Umieszczenie wilgotnej deski w grillu będzie produkować dym. Grillowanie tą metodą pozwoli osiągnąć całkiem nowy subtelny aromat grillowanych potraw. Metodą tą można grillować także steki, kotlety, małże a także sery.